maanantai 25. toukokuuta 2015

Helsingin kaupungin vuokratalojen asukaat


Helsingissä on jatkuva pula kaupungin rakennuttamista kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista (sosiaalinen asuntorakentaminen). Nyt on käynyt ilmi, että kaupungin vuokra-asunnoissa asuu paljon ihan hyvätuloisia ja keskituloisiakin asukkaita, joille vuokra-asunnot ei ole tarkoitettu. Opiskelija tai muuten pienituloisen ihmisen elämän tilanne ja talous on muuttunut, mutta miksi lähteä edullisesta vuokra-asunnosta, kun sitä ei edellytetä. Niin, miksi ei edellytetä? Pitäisi edellyttää.


Onhan se kumma, jos yhteisillä verovaroilla rakennamme sosiaalista asuntotuotantoa emmekä edes edellytä, että varakkaat eivät saa niissä asua. Ja samaan aikaa melskaamme kaupungin vuokra-asuntojen puutetta pienituloisille. En itsekkään ehdota, että tässä pitäisi nyt palkata kymmenien ihmisten verotarkastajia tarkastamaan vuokra-asunoissa asuvien ihmisten tuloja. Nykyisilläkin resursseilla voidaan tehdä pistotarkastuksia. Ja usein ihmisten sisäinen moraalipaine ohjaa heidät pikkuhiljaa yksityisille vuokramarkkinoille, jos he tietävät kaupungin vuokra-asuntojen tulorajan. 

---------------------------------------
Muutama päivä myöhemmin Sipilän hallitusohjeman liite sivu 10:

"ARA:n vuokra-asuntojen asukasvalintoja kehitetään paremman kohtaannon saavuttamiseksi liittämällä asukasvalinnan sosiaaliseen tarveharkintaan tulorajat. Asukkaan tulot tarkistetaan ARA-asuntoon muuton ja asunnon vaihdon yhteydessä sekä uusissa sopimuksissa 5 vuoden välein. Siirtymäaika asunnosta on 2 vuotta. ARA-asuntojen asukasvalinnasta voidaan poiketa tapauksissa, joissa julkinen tuki ei johda epäterveeseen asukaskilpailuun yksityisten vuokra-asuntomarkkinoiden kanssa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti