tiistai 25. huhtikuuta 2017

Kaatuuko EU passin näyttämiseen?

Ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin neljästä perusvapaudesta. Muut kolme EU:n perusvapautta ovat tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus. Schengenin sopimuksen mahdollistama vapaa liikkuminen Euroopan unionin alueella tarkoittaa sitä, ettei yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla ole rajatarkastuksia. Vaikkei rajatarkastuksia ole, on matkustajalla syytä olla mukanaan passi tai henkilökortti.

Monet gallupit kertovat, että valtaosa esimerkiksi suomalaisista kannattaa vapaata liikkumista eikä rajoja haluta laittaa kiinni. Mutta onkohan tässä taas kyse siitä, että kyselyssä saa sellaisia vastauksia kysymyksenasettelulla kuin haluaa. Entä jos kysymys esitettäisiin niin, että lueteltaisiin Schengen sopimuksen hyötyjä ja haittoja ja kysyttäisiin kummat painavat enemmän.

Hyötynä matkustajalle on se, että hänen ei tarvitse jonottaa passintarkastuksessa noin kymmentä minuuttia, eikä passia tarvitse olla mukana (vaikka kaikilla matkustajilla se kyllä on mukana). Haittoina Schengestä on rikollisten henkilöiden liikkuminen sujuvasti maasta toiseen sekä laittomien siirtolaisten vapaa liikkuvuus. Mitä itse vastaisit tällaiseen kysymyksenasetteluun? Mitä olet valmis uhraamaan vain kymmenen minuutin tähden?

Itse kannatan rajatarkastuksia. Voin jonottaa vähän aikaa maiden rajoilla silloin kun matkustan. Lisään tällä tavoin turvallisuutta, haittaan kansainvälistä rikollisuutta ja harmaan työvoiman liikkumista. Passejakin kehitetään koko ajan yhä vaikeammiksi väärentää. Ja termi ”rajat kiinni” on tässä yhteydessä vain toimittajien omaa populismia, kukaan ei ole ehdottanut, etteivätkö ihmiset saisi ylittää rajoja passi mukanaan. Ei EU rajatarkastuksiin kaadu, mutta kv-rikollisuus voi kaatuakin tai ainakin  kompuroida.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti